1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Bubbels!

Spumante - Milledoni

De decembermaand is begonnen, de maand bij uitstek om een goede fles Italiaanse bubbels te drinken of cadeau te doen natuurlijk. Maar zoveel soorten, zoveel smaken... De ene fles schuimwijn is niet de andere. Daarom een klein lesje in de verschillende soorten bubbels die er op de markt zijn: 

FRIZZANTE
De fles van deze wijn is herkenbaar door het touwtje om de kurk of de schroefdop. Het is een eenvoudige bubbel, vaak van grote producenten, waar niet de allerbeste druiven voor gebruikt worden en met een korte tweede gisting in stalen tanks, waarna de wijn gebotteld wordt. Veel Prosecco's zijn bijvoorbeeld Frizzante.

SPUMANTE
Een spumante is bijna altijd een kwalitatief betere bubbel, gemaakt van ‘gezonde’ druiven, vaak van hoger n wijngaarden (het Valdobbiadene-gebied is een bekende streek) en met een langere tweede gisting in tanks, waardoor een zachtere bubbel ontstaat. Kenmerkend van de wijn is de champagnekurk op de fles. 

METODO CLASSICO
Deze wijnsoort is het Italiaanse equivalent van de Metode Champenoise. Dat betekent dat de gisting plaats vindt op de fles. Een jarenlang proces dat vaak meer complexe wijnen voortbrengt.

FRANCIACORTA
Een van de meer prestigieuzere bubbels van Italie is de Franciacorta. In de heuvels ten zuiden van Lago d'Iseo worden de Franciacorta wijnen gemaakt volgens de Metodo Classico (dus gisting op de fles). Ter vergelijking; het gebied bestrijkt ongeveer een tiende van het Champagne wijngaarden-arsenaal. In het Italiaanse heuvelland worden gemiddeld 13 miljoen flessen per jaar gebotteld; in de Champagne maar liefst 320 miljoen. Toch zijn de Franciacorta’s goedkoper dan de Franse meesters, terwijl het bijna altijd om zeer mooie en zelfs wat vollere wijnen gaat.

Elke bubbelwijn kent dus zijn eigen specifieke karakter. Daarom is het ook zeker aan te raden dat wanneer je een dergelijke wijn cadeau doet, je goed nagaat welke fles bubbels past bij de persoon voor wie het bedoelt is. Heb je de juiste keuze weten te maken? Dan is het natuurlijk het allerleukste om na het geven, de fles samen soldaat te maken!

comments powered by Disqus

Milledoni

Gedreven door een passie voor passende cadeaus, struint Milledoni het web af naar de betere cadeaus, geholpen door een community van cadeauspotters.

Cadeaus in je mailbox

Je maandelijkse cadeau-inspiratie

Deze post gaat over