Volg ons
Pesto is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten werden in een vijzel samen fijngewreven. 'Pesto' = gestampt. In Italië wordt pesto met pasta gegeten. Buiten Italië wordt de pesto ook gegeten op toast, bij carpaccio, kip en als smaakmaker in salades of op pizza's en broodjes.
Het authentieke recept voor pesto, geleerd van chef Sandra (75) uit Milaan voor een klein potje pesto:
De pesto wordt gegeven in een glazen of plastic (weck)potje en leuk om een eigen etiket te bedenken.
Pesto is heel snel en makkelijk te maken met een blender of keukenmachine. Je kunt zelf met de ingrediënten variëren door bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, hazelnoten of kappertjes toe te voegen. Blijf wel proeven of het lekker wordt. Voeg geen olijven toe want dan wordt het een tapenade.