1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Jelle's Makkelijke Moestuin

In 10 stappen zelf groenten verbouwen in een mini-moestuin.

…. over een paar maanden bij het avondeten, in de lunchbox, op verjaardagen, met de feestdagen en voor een Valentijn alleen nog maar verse groenten met een verhaal op tafel. De natuur aan huis, zelf een moestuin hebben en gezond en onbespoten eten uit eigen tuin is helemaal hip en happening. Mooie diners en gezonde knabbels tussendoor komen - met behulp van dit basishandboek van Jelle - uit eigen moestuin.

Met de handen in de aarde, stap voor stap alles leren over het (ver)bouwen van een eigen moestuin, over de wonderen der natuur, de zaai- en oogstseizoenen. Andere bijvangst: het zien waar groenten vandaag komen, het besparen van huishoudgeld, gezond en bewust eten en heel bijzonder: het zelf kweken van groene vingers en veel plezier.

Dit cadeau, Jelle's Makkelijke Moestuin, is bij (uit)stek geschikt voor de handige 'doe en groei-het-zelver (in spe)'.

Jelle, een overtuigd moestuinen vanaf zijn 14de, maakt gebruik van een aparte inrichting van de moestuin. De moestuin is kleiner (1,20 bij 1,20 meter) die wordt  verdeeld in vierkante vlakken van 30 bij 30 centimeter. De bak wordt gevuld met een speciale aardemix en elk vak beplant met een andere groente.

Door zo te tuinieren zijn al groenten makkelijk te bereiken en te verzorgen wat ook handig is voor kinderen. Verder wordt verspilling van zaad, water en meststoffen voorkomen. Ander voordeel van deze aanpak is dat bijna niet gedund en gewied hoeft te worden en de moestuin heel gemakkelijk te onderhouden is.

Het handboek is leuk voor beginners en gevorderden, voor jong en oud en voor je het weet, staat er een tuin vol (bijzondere) groenten en kruiden naar wens om samen mee te koken en op te eten.

 

 


Een Makkelijke Moestuin aanleggen:

  1. je maakt een bak
  2. vult die met aardemix
  3. en begint met planten.

Inkijk in het 10-stappenplan 'de Makkelijke Moestuin stap-voor-stap':

  Stap 1: Plan je moestuin 

Wat en hoeveel wil je gaan telen? En hoeveel bakken heb je daar voor nodig?

Stap 2: Kies een plek 
Waar wil je je Makkelijke Moestuin plaatsen en waar moet je rekening mee houden?

Stap 3: Bouw je bak en raster.  
In deze stap maak je je bak

ken) en raster(s). Ik vertel je over maten, materialen en waarom je bak niet af is zonder een raster voor de vakverdeling.

Stap 4: De Makkelijke Moestuin Mix 
In de Makkelijke Moestuin gebruik je niet je eigen grond maar een speciale aarde-mix die alles biedt wat je planten nodig hebben.

Stap 5: Plaats en vul je bak(ken) 
Bak en MM-mix bij de hand? Dan kan is het tijd om je bak te plaatsen en te vullen.

Stap 6: Maak je klimrekken 
In de Makkelijke Moestuin groeien tomaten, courgettes, bonen en pompoenen langs verticale klimrekken. Zo nemen ze weinig ruimte in en het ziet er prachtig uit!

Stap 7: Zaai en plant op de juiste afstand 
In de MM zaai je niet op rijtjes maar in vierkanten van 30 bij 30 cm.  

Stap 8: Beplant elk vak anders 
Beplant elk vak met een ander gewas. Zo heb je amper last van ziektes of ongedierte en hoef je geen ingewikkelde schema's van wisselteelt aan te houden.

Stap 9: Verzorg je planten 
Alles over het onderhouden van je bakken en het verzorgen van je groentes.

Stap 10: Oogst en beplant opnieuw 
In de Makkelijke Moestuin oogst je zo veel en zo lang mogelijk. Als je iets oogst hebt zaai of plant je meteen het volgende gewas. Zo kan een vak meerdere keren per jaar beplant worden.