1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Cadeaucultuur - India

India - Wereldse cadeaus

Zoveel landen, zoveel culturen, zoveel tradities... Dat laatste geldt ook zeker op het gebied van cadeaus. Een cadeau bedenken, zoeken, kopen, krijgen en/of geven is in elk land namelijk weer anders. In Bolivia zullen ze een verjaardag anders vieren dan in Zweden en de symboliek van het geven van een bos bloemen is in Japan wellicht heel anders dan dat dat in Israel is. Vanaf nu nemen wij van Milledoni je daarom af en toe mee op een culturele cadeau-reis door de wereld... Vandaag trappen we af met het land van Gandhi en de Heilige Koe: India!

LAND VAN UITERSTEN
India is een land van uitersten. Er wonen zoveel mensen. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten godsdiensten, regio's en festivals zorgen voor een enorme diversiteit. Een diversiteit op het gebied van eten, kleuren, arm, rijk, architectuur, natuur en emoties. De traditie van het geven en krijgen van cadeaus in India is dan ook niet makkelijk in één woord of zin te vangen. Desondanks zijn er toch ook een aantal kenmerken te ontdekken die voor (bijna) heel India gelden. 

CADEAU-GELEGENHEDEN
Cadeaus worden gegeven op gebeurtenissen die wij in Nederland ook vieren: bruiloften, verjaardagen, geboorte van een baby, promoties, enz. Daarnaast wordt er op heilige festivals ook aan cadeaus gedaan (en dat zijn er nogal wat!). Zo geeft men tijdens Diwali of Holi vaak een doos met zoetigheden (ook wel mithai genaamd) of gedroogd fruit aan de familie of vrienden. Bij de geboorte van een baby wordt vaak een enkelbandje, oorring(en) of heupkettinkje cadeau gedaan. Zowel aan jongetjes als aan meisjes. Kenmerkend voor de verjaardagen van kinderen zijn de bergen plastic, kitscherige en kleurrijke speeltjes die ze cadeau krijgen. De talrijke kraampjes die je overal op straat tegenkomt in India barsten soms haast uit hun voegen van dergelijk kinder-speelgoed. Daar kan een Intertoys of Bart Smit niet tegenop! 

Wereldse cadeaus - India

BIJGELOOF
Zowel kleuren als cijfers zijn dingen die gevoelig kunnen liggen in India. Zo is het niet slim om iemand een boeket met witte bloemen cadeau te doen op zijn/haar verjaardag aangezien wit de kleur is van rouw en de dood. Hetzelfde geldt voor de kleur inpakpapier. Gebruik voor een cadeau geen zwart of wit papier, maar juist rood, geel, blauw of groen pakpapier. Deze felle kleuren staan namelijk voor feest en voorspoed.

Geld geven kan prima in India, echter is het wel zaak dat je het bedrag in een juiste, speciale hoeveelheid geeft. Eenheden van achtereenvolgd 11, 51, 101, 501, enzovoorts hebben de voorkeur omdat deze getallen worden gezien als heel speciaal.

Wereldse cadeaus - India

INDIASE CA-DONT'S:

  • geef geen cadeau gemaakt van leer of waarin leer verwerkt is. Aangezien veel Indiers veganistisch zijn (want Hindoestaans) én de koe een heilig dier is, wordt dat niet gewaardeerd.

  • geef ook geen alcohol cadeau. Veel Indiers zijn namelijk Moslim.

  • een sieraad wordt vaak gezien als een intiem cadeau dus let daar mee op. Gouden sieraden geven is voorbehouden aan de (schoon)familie.

  • geef een cadeau nooit met de linker-hand! Met de rechterhand of met beide handen is prima, maar de linker-hand gebruik je ook wanneer je naar het toilet gaat en wordt daarom gezien als onrein (Indiers eten ook standaard alleen met de rechterhand).

  • maak een gegeven cadeau nooit direct open (tenzij de gever daarop staat). Open een cadeau pas wanneer alle gasten weg zijn.

  • geef als kennis of (verre) vriend niet een zeer waardevol of groot cadeau, dat kan schaamte teweegbrengen bij de ontvanger van het cadeau.

TIP
Wil je een Indiase vriend, kennis of zakenrelatie een bijzondere en blijvende attentie geven? Laat dan een foto van jullie samen inlijsten en geef deze. Een dergelijk cadeau wordt gezien als een erg vriendelijk en warm gebaar.

Op Milledoni verzamelden we alvast een selectie cadeaus die allemaal 'India-minded' zijn. Maar graag zien we jullie originele, bijzondere en grappige India-cadeau-ideeën ook tegemoet. Laat jullie suggesties horen!

 

comments powered by Disqus

Milledoni

Gedreven door een passie voor passende cadeaus, struint Milledoni het web af naar de betere cadeaus, geholpen door een community van cadeauspotters.

Cadeaus in je mailbox

Je maandelijkse cadeau-inspiratie