1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Je eigen geluk verhoog je met een cadeau voor een ander

Geven maakt gelukkig! Groot, klein, luxe, immaterieel, eetbaar, duurzaam het maakt niet uit wat je geeft, als je maar geeft. Gelukkiger worden door een ander blij te maken. Dat klinkt als twee vliegen in een klap. En dat is het ook. Uit onderzoek blijkt dat je door te ‘geven’ zelf gelukkiger wordt. Dit kan zijn een cadeau en dat hoeft zeker niet altijd wat te kosten. Jouw tijd en aandacht zijn bijvoorbeeld ook mooie cadeaus. Hoe vaak ‘geef’ jij? En zou je dat niet eens wat vaker moeten doen?

Wat doen met een miljoen?

‘Als ik de loterij zou winnen, dan zou ik het besteden aan…..’ Iedereen heeft deze zin weleens uitgesproken en daarnaast de meest uiteenlopende bestemmingen bedacht voor dit geld. Opvallend is dat we voornamelijk bezig zijn met hoe we dit geld aan onszelf kunnen besteden. Dat terwijl je veel meer geluk haalt uit het geven aan een ander, of het nu gaat om een mooi cadeau, een kop koffie of een donatie.

Geven maakt gelukkig

Michael Norton, onderzoeker sociale wetenschappen, gaat hier tijdens een interessante TedTalk op in. ‘Als je denkt dat geld niet gelukkig maakt, dan geef je het op de verkeerde manier uit.’ aldus Norton. Hij haalt verschillende experimenten aan waarin naar voren komt dat mensen, die een ander iets gaven, gelukkiger waren dan de mensen die liever iets voor zichzelf kochten. Deze laatste mensen waren niet minder gelukkig, maar ook zeker niet meer.

Zelf houden of weggeven?

Ook uit andere onderzoeken blijkt dat je van geven gelukkiger wordt. Elizabeth Dunn, een psycholoog uit Canada, liet in een onderzoek zien dat wij mensen daar zelf hele andere ideeën over hebben. In haar onderzoek vroeg ze een aantal studenten waar ze dachten het meest gelukkig van te worden: vijf of twintig euro, zelf houden of weggeven. Het merendeel was ervan overtuigd dat hun geluksgevoel het meest zou toenemen bij het geld zelf houden, en dan natuurlijk ook het hoogste bedrag, de twintig euro. Niks bleek minder waar, het geluksgevoel steeg het meest bij het weggeven van vijf euro.

Keep giving!

Geven, wat een eenvoudige en leuke manier om een ander blij te maken en tegelijkertijd je eigen geluksgevoel een boost te geven. En het hoeft niet duur te zijn! Integendeel, wat je eraan besteed heeft geen invloed op jouw geluksgevoel. Het gaat puur om het doen, het geven. Dus keep giving in welke vorm dan ook!

comments powered by Disqus