Volg ons
Asterix is wereldwijd de bestverkochte stripserie ooit. De eerste strip – Asterix de Galliër – verscheen in 1961 en sindsdien zijn er zo’n 380 miljoen exemplaren verkocht. Sindsdien is de wereld in de ban van deze Gallische held en zijn avonturen. De makers van de strip, Alberto Aleandro Uderzo en René Goscinny hebben zelf heel wat plezier beleefd terwijl ze de figuren leven inbliezen - en dit plezier spat levendig van elke bladzijde af.
Zo werd Asterix ook een wereldwijd fenomeen. Een paar van de meest iconische albums zijn Het gouden snoeimes (1962) - waar ook cartoon karikaturen van Kirk Douglas tot de Beatles -, Asterix en Cleopatra (1965), De ziener (1972) en De roos en het zwaard (1991). Maar de strip ging ook zeker met zijn tijd mee, zoals te zien is in De dochter van de veldheer (2019) – waar het pubermeisje genaamd Adrenaline (natuurlijk) voor onrust zorgt in het dorp. Maar ondanks haar wispelturigheid, blijft ze haar strijdlustige karakter gebruiken in het verzet tegen de Romeinen. Ook jongvolwassen vrouwen kunnen het gevecht aan - het ideale cadeau voor een vrouw in wording.
Uiteraard kennen we Asterix om de scherpe en ietwat droge humor. Van 'Zoïssetus' die altijd gelijk heeft tot 'Catastrofus' de tweedrachtzaaier, veel grappen in de comics zijn gelaagd. Kinderen bladeren vol vertier door de strip en ouderen snappen de toespelingen. Kortom: één strip gaat generaties lang mee.
Wie een Asterix aan een kind geeft, schenkt hem of haar ook een stukje geschiedenis. De strip maakt graag gebruik van Latijnse zinspelingen, historische kernmomenten en eeuwenoude mythen. Zo sijpelt wat historisch besef tussen de bladzijden door.
Een van de redenen dat de strip altijd relevant gebleven is, is het feit dat de verhalen vaak inbouwen op nationale stereotypes – van de strijdlustige en toch wat nonchalante Galliërs tot de theeleuten van Brittanië. Maar door verrassende grappen worden dezelfde stereotypes in twijfel gebracht. Zo kan het leuk zijn om Asterix en de Belgen (1979) cadeau te doen aan iemand die het huwelijk instapt met een Belg, of is Asterix bij de Britten een cadeau voor iemand die een reis zal maken naar het Verenigd Koninkrijk.
Geef De roos en het zwaard aan iemand die, net zoals Asterix in het verhaal, hotel de botel in een (nieuwe) relatie zit - of geef het juist met een knipoog aan een vriend of vriendin die wat meer aandacht aan jou mag geven in plaats van aan de kersverse liefde.
Wat Asterix zo bijzonder maakt is het grotere verhaal. Een kleine groep Galliërs die zich ondanks alle tegenslagen weten te verdedigen tegen het gigantische leger van de Romeinen. En ondertussen komen ze zo'n beetje elk bijzonder en bizar individu tegen.