1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Dedikkevandam

Het grote naslagwerk en beetje kookboek voor de gastronomische kookliefhebber.

Dit jaar overleed de culinair recent Johannes van Dam. Zeven jaar geleden verscheen onder grote belangstelling de eerste editie van zijn culinaire naslagwerk en kookboek. Van Dam werd tijdens zijn speurtochten naar de beste eetwaren gefilmd door het Journaal en de presentatie in voedselparadijs De Kweker werd legendarisch. Daarmee heeft Johannes van Dam zich gevestigd als het geweten van de Nederlandse gastronomie.

Met zijn restaurantrecensies in Het Parool heeft hij de lat hoog gelegd, en daarmee bijgedragen aan de opvallend toegenomen kwaliteit van de Nederlandse restaurants. Al jaren geldt Dedikkevandam als de ultieme vraagbaak voor alles wat op tafel komt en wat je moet doen om het daar te krijgen. Johannes van Dam heeft zijn kennis en ervaring in tintelende artikelen gevat, die voor iedere kok, huiselijk zowel als professioneel, toegankelijk zijn. Het naslagwerk Dedikkevandam is de kroon op zijn werk geworden.

Voor deze nieuwe editie heeft Johannes zijn teksten grondig herzien en rijkelijk aangevuld, natuurlijk ook met de onderwerpen uit De Kleine Johannes. Daarmee is Dedikkevandam nog onmisbaarder geworden dan hij al was.

De Dikke van Dam gaat over eten, over de ingredienten en over het bereiden. Dedikkevandam heeft ook recepten, maar is in de eerste plaats een naslagwerk. Bijna ieder lemma bestaat uit 2 pagina's vol informatie over alles wat je wil en moet weten, Van Dam neemt koken zeer serieus. De recepten zelf staan in een cultuurfilosofische context. 
 
Verder zet hij veel wijdverbreide opvattingen over eten, drinken en koken op hun kop. Interessant zijn de talloze mythen over het ontstaan van gerechten of hun namen, Johannes van Dam heeft er een grote interesse in, zoekt het uit, en zet de fouten recht. 
 
Vijfentwintig jaar gold Johannes van Dam als de vraagbaak voor alles wat met eten te maken heeft. Zijn kennis en ervaring deelde hij al jaren in Het Parool, Elsevier en de Belgische krant De Morgen. In zijn geheel eigen stijl bood hij aantrekkelijke artikelen die voor iedere kok, huiselijk zowel als professioneel, toegankelijk zijn.

Met Dedikkevandam - Van Aardappel tot Zwezerik - kreeg de Nederlandse gastronomie een nieuwe standaard dat als een cadeau voor verjaardag, de feestdagen en bij een scheiding prima van pas kan komen.

Daarom dit cadeau

Voor de koker die wil (bij)leren, van experimenteren houdt en de e(e)tymologie van producten en recepten wil weten, gelardeerd met verhalen en anekdotes. Dit jaar overleed Johannes van Dam en daarmee is dit de laatste geredigeerde versie van zijn hand.