1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

De Dikke Ditz / Hoe hoort het eigenlijk?

Het grote naslagwerk der goede manieren voor jong en ouder.

Het 'hoe hoort het eigenlijk' gaat al generaties mee en televisie programma's over het onderwerp, met kritische ondertoon en vette knipoog worden tegenwoordig prime time uitgezonden. Genoeg stof om wat van te vinden maar misschien ook om nog steeds een beetje van te willen leren.

Gek genoeg denken mensen dat etiquette iets is voor de elite – of dat het hoogstens van belang is bij huwelijken en officiële gelegenheden. Niets is echter minder waar! Weten hoe het hoort, is altijd en voor iedereen belangrijk, niet alleen omdat het ons helpt op een respectvolle manier met elkaar om te gaan, maar ook omdat het ons vrijer maakt in maatschappelijk verkeer.

Handvatten zijn er ook als het gaat om bijvoorbeeld 'hoe hoort het eigenlijk' bij scheiding, het vrijgezellen leven, afstuderen, kraambezoek, een verjaardag, Sinterklaas, Kerst en een verjaardag!?

Van de door Reinildis van Ditzhuyzen (historica en publiciste) geheel herschreven editie van 'Hoe hoort het eigenlijk?' mag gezegd worden dat het nog steeds het enige boek is waarin alle gedragsregels precies zijn vastgelegd. En dit uiteraard niet zonder de huidige tijd erin te betrekken, want er is wel het een en ander veranderd sinds de eerste druk in 1939, waarin Amy Groskamp-ten Have als eerste deze regels voor een groot publiek op schrift stelde. Op overtuigende wijze wordt uitgelegd wat etiquette precies inhoudt – en ook dat wellevendheid iets anders is dan vormelijkheid: het werktuigelijk toepassen van regeltjes kan juist heel hinderlijk zijn!