1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Kindertricots met Bedreigde Woorden

Kindershirts, slabbetjes en rompertjes met opdruk van vergeten Nederlandse woorden.

De Vereniging ter Bevordering van het Gebruik van Bedreigde Nederlandse Woorden en Uitdrukkingen (VBGBNWU, non- profitorganisatie) verzamelt archaïsch, belegen, deplorabel, tanend, zeldzaam en zieltogend Nederlands taalgebruik om dit voor teloorgang te behoeden.
Missie
In een tijd waarin veel voor de vrijheid van meningsuiting wordt gestreden wordt maar al te vaak vergeten dat het niet slechts de vrijheid van meningsuiting is die wordt bedreigd maar ook zeer vele woorden waarmee wij deze mening kunnen uiten. Als deze woorden teloorgaan betekent dat ook een beperking van onze vrijheid van meningsuiting! Wie gebruikt nog woorden als 'stoethaspel' en 'oelewapper?' Voor dit soort woorden is het echt vijf voor twaalf! Slechts middels kranig en eendrachtig optreden kunnen wij het bedreigde woord voor teloorgang behoeden. 
De vereniging stelt zich ten doel eerstens: in kaart te brengen welke woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal bedreigd zijn, van tamelijk tanend tot zeer zieltogend, en tweedens: welk deel van die bedreigde woorden en uitdrukkingen voor gebruiksbevorderende maatregelen in aanmerking komen en derdens: het bevorderen van het gebruik van deze bedreigde Nederlandse woorden en uitdrukkingen – waarbij wij ook onorthodoxe methoden niet schuwen – teneinde deze voor een gewisse teloorgang te behoeden.
De vereniging houdt een lijst bij van ons inziens bedreigde, belegen of vergeten Nederlandse woorden en uitdrukkingen. Behalve op zeldzaamheid worden deze ook geselecteerd op het vermogen een glimlach of frons bij de toehoorder te veroorzaken. Kornuiten worden uitgenodigd suggesties te doen dewelke door de VBGBNWU in overweging genomen worden om na goedkeuring aan de lijst te worden toegevoegd. Tevens wordt u verzocht deze woorden publiekelijk in uw dagelijks taalgebruik toe te passen teneinde het tij van de teloorgang te kunnen keren! Slechts eensgezind en kordaat optreden biedt soelaas!

Daarom dit cadeau

Te cool en je draagt een steentje bij aan de verbreiding van het belegen woord met deze kekke tricots.

Goed om te weten

Organisch katoen, t-shirts zijn tot 12 jaar, slabbetjes en rompertjes tot 18 maanden, in verschillende kleuren. Er is ook een volwassenen assortiment.