1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Theemuseum en -fabriek

In Groningen alles leren over 'thee' en ook thee drinken natuurlijk.

De Theefabriek is een volstrekt uniek theebedrijf gebouwd op drie peilers:

  • Theemuseum: een verrassende ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de thee in Nederland's enige theemuseum
  • Theehoreca: een sfeervolle theeschenkerij met de meest uitgebreide theekaart ter wereld, overheerlijke teas en lunches, leuke arrangementen, vergader- en workshopfaciliteiten en tea-catering
  • Theehandel: een geurige theewinkel met een enorm assortiment theesoorten en -artikelen, maar ook een theepostorder en eentheegroothandel

De Theefabriek is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het pittoreske dorpje Houwerzijl, in het noordwesten van de provincie Groningen, aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, en wordt jaarlijks door ongeveer 50.000 mensen bezocht.

Theemuseum

In het unieke theemuseum wordt in verschillende theatrale decors het complete verhaal van de thee vertelt. Een bezoekje aan het museum is een boeiende ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken. Kijken, ruiken, aanraken, bijna alles mag!

Waar wordt thee verbouwd, hoe ziet een theeplant eruit en welke blaadjes plukken ze nou precies. Hoe worden de geplukte blaadjes verwerkt; worden ze alleen gedroogd of gebeurt er nog iets meer?

Hoe kweken ze nieuwe theeplanten, door stekken of door zaaien?

Wat is een nursery? Wat is nou precies een theefabriek en wat gebeurt daar allemaal? Wat zit er in thee?

Welke rol hebben de Nederlanders bij de verspreiding van thee over de wereld gespeeld? Wat is een theeklipper? Wat doen ze in de consumptielanden met de thee? Hoe krijgt thee een extra smaakje, zoals aardbeien- of kaneelthee.

Wie heeft eigenlijk het theezakje uitgevonden en hoe krijgen ze die thee er toch in? Wat kun je verder met die zakjes doen?

Hoe drinken ze thee in Japan, Australië, Nederland, Ost-Friesland, Engeland, Duckstad, Bedrock, Zuid-Amerika, China,...

Daarom dit cadeau

Voor de thee drinkers, andere nieuwsgierigen of voor een feestelijke gelegenheid: ga naar dit museum en de bijbehorende theefabriek. Een high tea doen kan ook.

Goed om te weten

Producten voor thuis zijn ook on line te koop en materiaal voor een spreekbeurt of opstel beschikbaar.