Het is een prachtig Bijbels verhaal, over de drie wijzen uit het Oosten, die een fel schitterende ster volgden en zo bij de pasgeboren Jezus, in Bethlehem belandden. Uit de verschijning van de ster hadden de drie magiërs, Balthasar, Melchior en Caspar afgeleid dat de koning van de Joden eindelijk was geboren.
Voor dit kraambezoek brachten zij geschenken mee. Balthasar, ‘een veertiger’, gaf mirre, Melchior, ‘de oudste met een grijze baard’ gaf goud, en Caspar, een ‘zwarte man met een baard’ gaf wierook aan de jonge Jezus. Maar waarom juist díe cadeaus?
Hierover zijn de deskundigen het niet eens. De eenvoudigste verklaring is dat goud, wierook en mirre destijds de kostbaarste materialen en dus de waardevolste geschenken waren. Het werd immers aan een koningskind gegeven. Een andere uitleg is dat de cadeaus een symbolische waarde hadden: goud stond symbool voor het koningschap, wierook voor de heiligheid en mirre voor het lijden.
Ook Balthasar, Melchior en Caspar dachten na over het meest gepaste cadeau. En nee, de drie geschenken zijn vandaag de dag niet bruikbaar als cadeautip, maar door dit verhaal viert men het feest van Driekoningen op 6 januari. In Italië zijn er die dag processies en komt de Befana (een heks die cadeautjes geeft of straf uitdeelt), in Spanje geeft men elkaar cadeaus, in Duitstalige gebieden gaat men langs de deuren met krijt om C+M+B en het jaartal op de voordeur te schrijven en in sommige gedeelten van Nederland en België lopen kinderen als drie koningen verkleed langs de deuren om liedjes te zingen en snoep op te halen. Ter nagedachtenis aan het koningskind.
Is er in jouw omgeving een bijzonder kindje geboren? Dit zijn ónze cadeautips. De een met meer symboliek dan de andere.