1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Yogiman of Orang Malu

Symbolisch boeddhabeeld om 'het kwaad' buiten te houden.

De Orang Malu, letterlijk vertaald als de ‘verlegen man’, wordt ook wel Yogiman of Weeping Buddha genoemd en heeft een Indonesische en Indiase origine.

Het unieke van dit beeldje is naast het tropische suarhout waar het van gemaakt is, de symboliek dat het beeldje uitdraagt. De in zichzelf gekeerde, mediterende Boeddha kan je vanuit meerdere invalshoeken bekijken.

Zo lijkt het in de eerste instantie een ineengedoken man in een soort foetus houding. Het verhaal hierachter is dat de man zich schaamt voor het kwaad en leed in de wereld. Kijk je vanaf de voorkant naar de Boeddha dan is het een beeldje van een lachende man, wat wedergeboorte en goedheid symboliseert.  Wanneer je de Boeddha van achter bekijkt, zie je de vorm van een mensenhart. In zijn hart is hij gelukkig en heeft vrede in zichzelf gevonden.

Volgens de legende plaats je de Orang Malu met zijn gezicht naar de deur. Bezoek aait het beeldje bij binnenkomst even over het hoofd waarna hun eventuele slechte gedachten worden overgenomen. Zo komen bezoekers altijd binnen met goede bedoelingen.

Weetje: Deze Yogiman en elk ander boeddhabeeld is in principe altijd een cadeau. Volgens de traditie mag een boeddha, hij of zij want er zijn ook vrouwelijke boeddha's zoals Kwan Yin, alleen gegeven worden en nooit voor jezelf gekocht. 

Daarom dit cadeau

Met dit cadeau geef je liefde en warmte en een verhaal: Het zorgt voor een goed karma in huis of op kantoor. Door de boeddha elke dag te aaien worden zorgen weggenomen en groeit zelfvertrouwen.

Goed om te weten

Deze Yogiman is 15 cm. Plaats de Orang Malu niet (te) dicht in de buurt van een warmtebron, anders kan de Orang Malu kleine scheurtjes oplopen. Minder geschikt cadeau voor iemand die niets op heeft met spiritualiteit.