1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Experimenteel design fotoboek

Met concept en fotografie van Stéphanie Roland, en design van Rob van Hoesel, is dit visuele fictieve boek een meeslepend verhaal over het mysterie en soms duisternis van de kindheid.

Event Horizon is bedacht en gemaakt als een fictief verhaal dat de lezer onderdompelt in de nachtelijke en mysterieuze sferen van afwachting. De Belgische Stéphanie Roland neemt de kijker mee naar de kindertijd vanuit een bijzonder perspectief. Het gaat hier bij deze niet om de lichte vrolijkheid waar we normaal aan denken als we denken aan het kind-zijn. In plaats daarvan behandelt dit boek de zwaarte en myserieuze momenten die deze periode soms ook kan omvatten. De kinderen in het boek zijn 'bevroren' en 'afwezig', als een soort geest van verre herinneringen, een incomplete collage van onze geest.

Niet alleen wordt het kind fysiek weergegeven, maar bepaalde associaties met de mentale wijsheid en volgroeideid zijn ook visueel gemaakt. Denk aan beelden van de toekomst, verwarrende en soms vervelende herinneringen, rare dromen of nachtmerries. Het leest, of kijkt, als een 'stream of consciousness', een onafgemaakte maar continue gedachtenstroom. 

Dit boek, hoe abstract soms ook, is simpelweg prachtig, en enorm engagerend. Heel leuk voor de liefhebbers van fotografie, design, of zij die interesse hebben in experimentele manieren van vertellen van verhalen. Of voor mensen die een boost nodig hebben met hun eigen creativiteit; of misschien een nieuw salontafelboek kunnen gebroken in hun nieuwe woning. De vraag die steeds maar opkomt is 'hoe herinneren we ons iets?', en de vraag die Stéphanie heeft geprobeerd te beantwoorden is, 'en hoe geven we dat weer?'.

Kijk en luister hier hoe Stéphanie zelf over haar werkwijze vertelt: