1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Boeken voor in de zomer

Lezen is iets wat ik geweldig graag doe, maar op de een of andere manier maak ik er nooit (genoeg) tijd voor vrij om echt van te kunnen genieten. Daarom is de zomer het perfecte seizoen voor mij om hiermee aan de slag te gaan! Enerzijds heb ik dus eindelijk te tijd om de boeken die al een langere tijd op mijn lijst staan door te worstelen, en anderszijds is lezen zelf natuurlijk ook hartstikke ontspannend. Mocht je deze zomer nou thuis blijven of ergens vertoefen op een strand: een boek is de beste reisgenoot. 

Maar waar begin je? Ik heb wat onderzoek gedaan en gekeken naar de hipste boeken voor deze zomer, en daarvan een paar op een rijtje gezet.

Boeken voor iets nieuws
Deze boeken zijn geschikt als je het even niet weet maar wel eens wat nieuws wilt proberen! Dit zijn een paar van de bestsellers van 2018.

President Vermist, door Bill Clinton en James Patterson

b1.jpg

Het Witte Huis is de thuisbasis van de president van de Verenigde Staten, de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse president spoorloos verdwijnt? President vermist is het adembenemende verhaal over macht waarin de lezer aan den lijve ondervindt hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht. President vermist is dé thriller van her jaar, een confrontatie met de duistere dreigingen van vandaag de dag, met de hoogst mogelijke inzet.

Gespleten, door Karin Slaughter
b2.jpg

Andrea Cooper kent haar moeder door en door. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag in een bloedbad verandert, ziet Andrea een heel andere kant van haar. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea. Dan blijkt dat Laura zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld gelogen is. Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En hoe kun je iemand nog vertrouwen die een leugenaar, of erger, blijkt te zijn? Sterke personages, bloedstollende spanning, met verve en vakmanschap geschreven: Karin Slaughter verbluft opnieuw.

De Buitenjongen, door Paolo Cognetti

b3.jpg

De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt. De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.

Boeken om weer tot jezelf te komen

Misschien is deze zomer het moment voor jou om even kritisch naar jezelf te kijken, om nog beter te kunnen ontspannen. Deze boeken geven je daar de mogelijkheid voor.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, door Haemin Sunim

b4.jpg

De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.
De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.


Tien argumenten om je sociale-media-accounts nu meteen te verwijderen, door Jaron Lanier

b5.jpg

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar het is mogelijk: een leven zonder sociale media. Volgens Silicon Valley-pionier Jaron Lanier zijn we zonder zelfs veel beter af. Sociale media hebben de neiging het slechtste in ons naar boven te halen. Ze maken ons dommer, egoïstischer en willozer. Ze misleiden ons met illusies van populariteit en succes. Ze geven ons het idee meer ‘verbonden’ zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid van andere mensen vervreemd raken. We denken zelf te kiezen, maar worden voort-durend bestookt met gerichte advertenties en zijn weerloos tegenover algoritmen van de rijkste bedrijven ter wereld, die verdienen aan de manipulatie van hun gebruikers. In tien scherpzinnige argumenten fileert Lanier het kwaad van de sociale media en geeft hij een aanzet tot een rijkere, menselijkere manier van online netwerken.

Filosofie voor een weergaloos leven, door Lammer Kamphuis

b6.jpg

Voor het leven is er geen generale repetitie. Je hebt slechts één kans. Gelukkig zijn grote denkers je voorgegaan en kun je bij hen terecht voor wijze raad. Zo helpt Diogenes je om je authentieke zelf te zijn, Epicurus om niet te veel geld uit te geven tijdens de uitverkoop en Kant om op tijd te remmen voor een zebrapad. Maar ook minder gearriveerde denkers helpen je een handje: André Hazes daagt je uit om vrijer te worden en De Jeugd van Tegenwoordig steunt je in je verdriet. In Filosofie voor een weergaloos leven laat Lammert Kamphuis zien dat filosofie minder onbegrijpelijk en hoogdravend is dan we vaak denken. In achttien prikkelende stukken toont hij hoe zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven. Deze bundel biedt troost, geeft rust, verrijkt vriendschappen, creëert begrip voor andersdenkenden en leidt tot meer plezier in je werk. Laat je verrassen door deze toegankelijke manier van filosoferen en ga zelf aan de slag!

Voor als je zelf niet op reis kan

Misschien mag jij deze hele zomer thuis blijven. Treur niet! Met deze prachtige reisverhalen zal het voelen alsof je toch de wereld een beetje verkent hebt.

Motel songs, door Auke Hulst

b7.jpg

Medio 2016 reed Auke Hulst van de Amerikaanse Oostkust naar de Westkust, dwars door het achterland van Trump, op zoek naar sporen van literaire en muzikale helden, met een auto vol muziekinstrumenten en opnameapparatuur. Motel Songs brengt hem van F. Scott Fitzgeralds graf in Rockville, Maryland naar diens geboortehuis in St. Paul, Minnesota, naar Memphis, Tennessee, waar Jeff Buckley in een shotgun shack woonde en in de Wolf River verdronk; naar Ketchum, Idaho, waar Ernest Hemingway zich door het hoofd schoot, en naar Seattle, waar Kurt Cobain hetzelfde deed. Daarnaast bevat het boek verhalen over Philip K. Dick en Prince en essays over zelfmoord, opgroeien met Amerikaanse soft power en urban exploration. Motel songs gaat vergezeld van het gelijknamige album, dat Hulst onderweg schreef en opnam in motel- en hotelkamers.

 

Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken, door Liesbeth Rasker

b8.jpg

Wat als je voor het eerst op reis gaat of wilt en geen idee hebt hoe dat aan te pakken? Want wat neem je mee? En belangrijker nog: wat neem je niet mee? Is die klamboe echt nodig? (Nee.) En die afritsbroek? (NEE.) En wat nou als al m’n vluchten vertraagd zijn? (Geen paniek.) Hoe kom ik van A naar B? (Kinderlijk eenvoudig.) Wat nou als ik er gewoon geen bal aan vind? (Lossen we op.) Is kamperen op de steppe van Mongolië een goed idee als ik nog nooit van m’n leven in een tent heb geslapen? (Dat valt te bezien.) Tips, adviezen, do’s en dont’s: Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken is je hoop in bange reisdagen en laat zien dat reizen écht voor iedereen is, en dus niet alleen voor die zuipende puber of mediterende veertiger. En dan bedoelen we niet een reis waarbij alles van tevoren al geboekt en geregeld is, maar één waarbij ruimte is voor nieuwe paden en onbekende plannen. Daarvoor hoef je niet meteen vijf maanden naar de rimboe; drie weken binnen Europa kan ook al heel avontuurlijk zijn. Het gaat vooral om de mindset: zolang je nu nog niet weet waar je volgende week zal slapen ligt de wereld aan je voeten. Als je die klamboe en afritsbroek dus maar thuis laat.

 

Het brilletje van Tsjechov, door Michel Krielaars

b9.jpg

Voor zijn reizen door Rusland kon Michel Krielaars zich geen betere gids wensen dan Anton Tsjechov. De grote Russische schrijver wist als geen ander de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden. Hij zag luiheid, dronkenschap, ontrouw, racisme en antisemitisme, maar ook veerkracht en relativeringsvermogen. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna. Hij spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Het resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat in beweging probeert te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de Middeleeuwen.

 

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit een enorm assortiment. Mocht jij nou zelf dé boekentip voor de zomer van 2018 hebben, laat het ons dan weten, en deel het met een ander! Lezen doe je misschien wel alleen, maar door een ander een boek te geven, of er een te ontvangen, voelt het toch alsof je samen de pagina omslaat.

Al deze boeken zijn te vinden op BookSpot.

comments powered by Disqus

Milledoni

Gedreven door een passie voor passende cadeaus, struint Milledoni het web af naar de betere cadeaus, geholpen door een community van cadeauspotters.

Cadeaus in je mailbox

Je maandelijkse cadeau-inspiratie