1000 bijzondere cadeau-ideeën ontdekt door cadeauspotters

Volg ons

Wat geven we iemand als ze net zijn afgestudeerd?

Afgestudeerden.png

De zomervakantie is net officieel begonnen en dat betekent ook dat er een fors aantal middelbaarschollieren en studeten met een diploma in hun zak rondlopen. Het behalen van je school of studie is een behoorlijke uitdaging en daarom vinden we dan ook dat dit over het algemeen een cadeau verdient. Maar – en zeker bij zo een grootse gelegenheid – we willen wel iets geven dat de net afgestudeerde écht waardeert. En, dat is…? Milledoni vroeg het aan een handjevol geslaagden.

De welverdiende vrijheid
We beginnen maar eens bij het begin. Wat geeft men zo al aan iemand die trots kan zijn na jaren lang mentaal zwoegen? Bij de middelbaarscholieren viel op dat de meesten iets kregen dat kenmerkend was voor de transitie naar de volgende ‘volwassen’ leeftijdsfase. Zo kreeg Chiara (18) haar rijbewijs inclusief alle lessen, én een reis naar New York. Dit zien we ook terug bij de groep die net hun universiteit heeft afgerond. ‘Ik mocht een plaats uitkiezen waar ik heel graag heen wilde. Ik heb uiteindelijk voor Griekenland gekozen,’ vertelt Juanita (22). Reizen is een vrij logisch cadeau als je bedenkt dat de ontvanger zich nu (als het goed is) zo ontwikkeld heeft dat hij of zij het zélf lekker mag gaan ontdekken. Een beetje vrijheid als cadeau is niet verkeerd. Toch? Lees hier meer over hoe je op een leuke manier een reis cadeau kunt geven.

Een persoonlijke touch
Maar los van de vrijheid waarmee we de afgestudeerden zo nu en dan willen belonen, ontvingen toch veel jongeren een persoonlijk cadeau. Abe (18) kreeg zelfs een ingelijst familiewapen. En ook al was hij ‘met een goed boek tevreden geweest,’ bleek dit geschenk toch wel ‘erg leuk’. Ook dit is een trend bij de íets oudere generatie: ‘Ik kreeg een ring waar ik mijn initialen in kon graferen’ vertelt Floortje (21). Misschien is het tijdens afstudeertijd ook een momentje om terug te denken aan waar het allemaal begon, voor de zoektocht als (soms) leergierige student begon.

Zo kreeg Giulia (18) wel een heel persoonlijk cadeau. ‘Ik heb een kookboek gekregen wat mijn ouders samen hebben gesteld met alle familierecepten,’ zegt ze. 'Ik denk dat iedereen dit cadeau wel kan beamen, tenminste, als je ouders hebt die een beetje leuk koken, dan is dit een geweldig geschenk'. Zo kan je tijdens je eenzame dinsdagavond toch nog even getroost worden door papa’s spaghetti met gehaktballetjes (en je zet tegelijkertijd een traditie voort).

Familie receptenboek


Op zoek naar zelfstandigheid
En toch – ook is Milledoni daar vanzelfsprekend niet de állergrootste fan van – kregen verreweg de meeste afgestudeerden, jawel, geld. ‘Ik kreeg €300,- als bijdrage voor een nieuwe telefoon,’ vertelt Mainomi (18), en Nelly (20) wist zelfs al van tevoren dat ze geld zou krijgen: ‘Ik had samen met mijn ouders besloten dat dit het meest passende cadeau voor mij zou zijn.’ Overigens kregen Abe, Giulia en Floortje ook allemaal wat geld toegestopt. ‘Geld komt altijd goed van pas,’ en ‘geld is eigenlijk wel helemaal top,’ tot ‘Ik vond het wel prima, niet heel persoonlijk ofzo, wel lief dat ze daar aan dachten’ klinken de reacties hierover. En als we er goed over nadenken dan zit er ook wel iets in. Of je nou net klaar bent met de middelbare school, of met een bachelor of masters diploma, geld is – in zekere zin – ook een vorm van het geven van een beetje vrijheid. Als je het op een leuke manier geeft dan kán het laten zien dat je hem of haar vertrouwt, en benieuwd bent hoeveel ze nog zullen groeien en leren in de toekomst. Goed, het blijft geld. Maar, aangezien het graag ontvangen wordt, kan je er ook zeker wel iets leuks mee.

Of toch iets anders?
Voor de zekerheid vroeg Milledoni ook even of ze een ander cadeautje óók hadden weten te kunnen waarderen. Giulia had bijvoorbeeld eventueel een doe-cadeau leuk gevonden, ‘een uitje met de familie of zoiets, aangezien ik nu steeds meer mijn eigen weg op ga.’ En anders is zoiets als ‘een goed boek’ altijd prima, volgens Abe. Dat is een cadeau dat immers nooit een slecht idee is.

En wat zéker niet?
Tot slot wilden we nog even checken wat nou een echte afknapper was geweest. ‘Iets onpersoonlijks, zonder betekenis,’ vertelt Giulia, terwijl ze als voorbeeld een mok met 'geslaagd’ erin gegrafeerd benoemt. Aan de andere kant, zo zegt Mainomi, is alles wel oké , want ‘It’s the thought that counts.’

Dus wat geven we?
Natuurlijk blijft het van de persoon afhangen – en dit zien we al terug in de wens om ook daadwerkelijk iets persoonlijks cadeau te krijgen. Verder is er een opvallende mix, en eigenlijk balans, tussen cadeaus die men herinnert hoe het vroeger allemaal was en waar men vandaan komt, tot cadeaus die juist laten zien dat de afgestudeerde nu lekker zelf de wereld in mag trekken, op zijn of haar eigen manier.

Gespotte cadeaus bij deze post

comments powered by Disqus

Milledoni

Gedreven door een passie voor passende cadeaus, struint Milledoni het web af naar de betere cadeaus, geholpen door een community van cadeauspotters.

Cadeaus in je mailbox

Je maandelijkse cadeau-inspiratie

Deze post gaat over